Stemmige zwart-witfoto’s

Zwart-witfotografie zal nooit verdwijnen, ook al spelen kleuren in de fotografie een hoofdrol. Zwart-wit is ook na 1935 een rol van betekenis blijven spelen, toen kleurenfotografie door de betaalbare Kodachromerolletjes voor iedereen toegankelijk werd. En ook vandaag de dag, nu we allemaal digitale camera’s gebruiken die de meest spetterende kleuren weergeven, zijn er nog steeds ontzettend veel liefhebbers van stemmige zwart-witfoto’s.

Structuren, vormen en compositie

Als je kleur weglaat uit een foto, leg je nog meer de nadruk op structuren, vormen en compositie. Je gaat op een nieuwe manier kijken naar de wereld om je heen, om te leren begrijpen hoe mooi je hem in zwart-wit kunt vastleggen. Kleuren spelen geen rol meer, en die beperking biedt geweldige mogelijkheden.

Het spel van licht en duisternis

Over die nieuwe manier van kijken, daarover lees je alles in deze special. Ook zie je de mooiste foto’s die jou inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan. Zwart-witfotografen delen hun passie en laten zien hoe zij te werk gaan. Juist het weglaten van kleur zorgt ervoor dat ik beter moet nadenken over compositie. En het spel van licht en duisternis wordt zonder kleur juist nog uitdagender. En juist dat pure, elementaire spel is de basis van alle goede fotografie.